Dřez je nepostradatelný partner při práci v kuchyni. Je to část kuchyňské linky, kde čistíme, krájíme a umýváme suroviny. Při práci bychom se měli cítit pohodlně a dřez by měl splňovat určité kritéria. Nejdůležitější roli při výběru hraje cena, tvar, velikost a především použitý materiál.
Granitové dřezy
Nejčastější a nejpoptávanější kategorií jsou granitové dřezy, které jsou tvořeny z kompozitního materiálu silgranitu, kde má cca 80 % podílu žula. Pokud byste takový dřez hledali, doporučujeme osvědčené značky BLANCO a FRANKE, které dodávají prvotřídní dřezy. Jejich největší výhodou je odolnost a krása (perfektně se dají zkombinovat s pracovními plochami). Jediná nevýhoda je vyšší cena oproti nerezovým dřezům.
Nerezové dřezy
Patří mezi velice oblíbené především díky své nízké ceně. Nerezovému dřezu nevadí mastnota, odolá vysokým teplotám, nekoroduje a nezabarví se v případě potřísnění chemikálií. V této kategorii excelují dřezy české firmy SAPHO, které jsou kvalitní a cenově dostupné.
Keramické dřezy
Jsou především záležitostí stylu retro. Keramika je velmi pevná, lehká na údržbu a odolná vůči chemikáliím. Nevýhoda je vyšší cena a především její křehkost. Při vyklouznutí těžkého hrnce může náraz způsobit prasknutí nebo naštípnutí. Oprava je velmi náročná (v některých případech bohužel nemožná).
Tectonitové dřezy
Nejsou mezi lidmi tak známe, ale určitě stojí za zmínku a dokonce i za zvážení. Potěší vás především svoji odolností a zajímavým designem. Jsou vyrobeny z kompozitního materiálu složeného z pryskyřic, skelných vláken a dalších komponent. Odolají vysokým teplotám, jsou lehké a pevné. Tyto dřezy jsou vhodné především pro zákazníky, pro které jsou granitové dřezy drahé a hledají podobný materiál. Doporučujeme především tectonitové dřezy od firmy FRANKE.
Druhy provedení
Jednodřez
Dvoudřez
Rohový dřez
Dřezy s vaničkou
Dřezy s odkapem
Dřezy s vaničkou a odkapem
Dvojdřez s odkapem
Typ montáže
Horní (na desku)
Nejpoužívanější instalace kuchyňského dřezu.
Spodní (pod desku)
Při této instalaci je nutno desku dopředu předpřipravit a olepit (pokud není z kamene). Je nutno také zmínit, že okraje pracovní plochy nemusí vodu z dlouhodobého hlediska dobře snášet.
Do roviny (s pracovní deskou)
Vhodné opět zejména pro desky z přírodního kamene nebo kompozitu.
Přesahový (na desku)
Jedná se o horní typ montáže. Dřez je zasazen do předem vyfrézované drážky, ale není usazený do roviny. Přesah dřezu je tvořen pouze jeho vlastní tloušťkou.
Celoplošný (nahrazuje pracovní desku)
Dřez zcela nahrazuje pracovní desku. Jde o nepříliš používaný způsob montáže (pravděpodobně kvůli jeho neestetičnosti).
Šířka kuchyňské linky
Při výběru dřezu je nutno brát také v potaz šířka kuchyňské skříňky na což mnoho zákazníků zapomíná. Proto je nutné výběr dřezu konzultovat s odborníky (tedy nejlépe s námi nebo firmou, která Vám realizaci kuchyně zajišťuje).
Orientace dřezu
Většina dřezů je oboustranných (tzn. lze určit až před montáží jestli bude dřez levý nebo pravý). Opět je nutno zkontrolovat, jestli dřez náhodou nepatří do skupiny levých nebo pravých dřezů (v tom případě by otočení již nebylo možné).
Hloubka dřezu
Hloubka se může zdát na první pohled nedůležitá. Bohužel opak bývá pravdou. Levnější dřezy mají hloubku cca 14 až 16 cm, zatímco ty kvalitnější cca 17 až 21 cm. Luxusní pak nad 21 cm. Obecně pak platí pravidlo čím hlubší dřez, tím lepší.
Značka a záruka
Značku ani záruku v našem eshopu nemusíte vůbec řešit, protože u nás nabízíme pouze kvalitní a prověřené produkty. Pokud bych ale mohl některé značky vypíchnout, tak jsou to v granitových a tectonických dřezech značky BLANCO a FRANKE. V nerezových dřezech poté doporučujeme cenově dostupnější značku SAPHO.